Kom ud i naturen

Fuglene er en af de arter, som er på alle kontinenter, faktisk er de den eneste art, som er på alle 7 kontinenter, for pingvinen er det eneste dyr, som er tilpasset til at kunne klare sig på Antarktis og så tæt på Sydpolen. Intet andet dyr kan holde til at bo der, og intet andet dyr har kunne tilpasse sig det barske liv, der er så tæt på Sydpolen.

Fuglen er også en art, som kommer i en voldsom mangfoldighed, fra de små kolibrier med mange tusinder slag af vingerne i minuttet og en hjertefrekvens, som er tæt på 500 slag i minuttet, til de store fugle, som ikke kan flyve, som strudsen, emuen og kasuaren.

Den fælles forfader

De er alle fugle, fugle som er efterkommere af dinosauren, noget forskerne har fundet ud af i de senere år, hvilket er meget spændende.

Men når du kigger på skelettet fra for eksempel en helt almindelig kylling og så bagefter kigger på et fra den frygtindgydende tyrannosaurus, så er ligheden faktisk slående. Evolutionen har sikret, at det, der er blevet til moderne fugle, kunne klare sig der, hvor dinosaurusserne måtte give fortabt, og det har givet os den biodiversitet, vi ser verden over i dag.

Samtidig er vores interesse i fugle verden over på højde med dinosaurusser. Det kan jo næsten kun skyldes deres nære slægtskab, der nu bliver udrullet for øjnene af os.

De mange spændende fugle

Der findes mange forskellige typer af fugle. Den enorme albatros, der har brug for plads for at lande og lette. Gribbene, der viser os, hvor der er ådsler på savannen, farvestrålende papegøjer i regnskovene og duer på alle torve i byerne.

Vi behøver ikke gå længere end til at se på de fugle, som vi har i vores egen andedam. Den mindste er fuglekongen. En fugl, som er så lille, at det er de færreste, som lægger mærke til den, og så svanen, som alle kender, og som mange er bange for. Hvilket er unødvendigt, for selvom den kan nappe hårdt, så er rygterne om dens evne til brække knogler ikke noget, som har hold i virkeligheden. Selvfølgelig er det en stor fugl, men den er ikke så farlig som dens ry siger, og smuk er den, og der er en grund til, at den er landets nationalfugl. Det også er den fugl, som en af vor lands bedste og mest kendte forfattere, H.C. Andersen, valgte som model til eventyret Den Grimme Ælling, for en mere majestætisk fugl skal man da lede længe efter.

Der er også mange firmaer, som vælger fugle som en del af logoer eller som kampagnedyr, se bare på svanemærket, som indikerer, at produktet er sundt for miljøet, og der ikke er stoffer, som på sigt kan kommer til at have en indflydelse på vores dna, på vores grundvand eller drikkevandsboringer.

Det skyldes sikkert, at fugle alle har hver deres særlige kendetegn, og at der kobles særlige evner til bestemte fugle. Desuden er de velkendte for langt de fleste af os. Som gråspurve på 20-kronesedlen i gamle dage.